Категорија: Настани и новости


(ВИДЕО) „Ние одлучуваме!“ во Прилеп 02.11.2016

Објавено на 02/11/2016 во Настани и новости

Прилеп е еден од најсиромашните градови во Македонија, Прилеп има огромна смртност на родилки, Прилеп масовно ги отселува младите – излези и гласај, ние нема да бидеме само безгласна буква! Ова се пораките кои активистите на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ им ги соопштија денеска на прилепчани.… Прочитај повеќе ...Параходот граби, до кога?

Објавено на 02/11/2016 во Настани и новости

Од земја со одвај два милиона жители, само лани повеќе од 24.000 македонски државјани ја напуштиле својата татковина во потрага по подобар живот во Германија, а дури половината од нив и останале во оваа земја.… Прочитај повеќе ...Прилепчани бараат подобро здравство

Објавено на 02/11/2016 во Настани и новости

Граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ денеска одржа перформанс во центарот на Прилеп.

Настанот вклучуваше озвучен брендиран камион, од кој се емитуваа аудио пораките на акцијата, а перформансот беше засилен со банери, знамиња и приотехнички средства кои го привлекоа вниманието на прилепчани.

Над дваесетина активисти разговараа со граѓаните на Прилеп за клучните теми и проблеми со кои се оптеретени граѓаните на Прилеп … Прочитај повеќе ...Секој петти граѓанин се задушува во канџите на сиромаштијата

Објавено на 01/11/2016 во Настани и новости

Повеќе од 450.000 граѓани, или секој петти жител во Македонија живее под прагот на сиромаштијата, покажуваат податоците од Државниот завод за статистика. Од нив, дури 29 проценти, односно повеќе од 130.000 се деца на возраст под 14 години.

Анализирано по типови домаќинства, стапката на сиромаштија на домаќинства составени од двајца возрасни со две издржувани деца во 2014 година е 25 … Прочитај повеќе ...(ВИДЕО) „Ние Одлучуваме!“ во Аеродром-Скопје

Објавено на 01/11/2016 во Настани и новости

„Заслужуваме град полн со луѓе и живот!“, „Сакаме да дишеме чист воздух!”, „Вашиот глас одлучува, гласајте без страв и притисоци!“ беа само дел од пораките кои граѓанските активисти им ги порачаа на жителите на Општина Аеродром на вчерашниот перформас во рамки на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“. На крајот од перформансот пред ТЦ Бисер беше поставено платно на кое пишуваше: „Аеродром … Прочитај повеќе ...Аеродром може да дише подобро!

Објавено на 31/10/2016 во Настани и новости

Денеска активистите на „Ние одлучуваме!“ ја посетија населбата Аеродром и имаа перформанс пред трговскиот центар Бисер.

Неколку активисти од 13 часот го делеа бесплатниот весник „Ние одлучуваме“ и разговараа за проблемите кои ги живеат луѓето во општина Аеродром. Малку после 14 часот пред трговскиот центар Бисер пристигна и жолто-црниот камион на граѓанската акција. Перформансот почна спектакуларно со пиротехнички средства, а … Прочитај повеќе ...(ВИДЕО) „Ние одлучуваме!“ им порача на скопјани да гласаат слободно

Објавено на 31/10/2016 во Настани и новости

Караванот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!” на 30.10.2016 го посети Градскиот парк во Скопje. Активистите преку мегафони испраќаа пораки до граѓаните кои шетаа во паркот да не потклекнуваат на притисоци и дека на денот на изборите само нивната волja преку нивниот глас е одлучувачка.Прочитај повеќе ...(ВИДЕО) „Ние одлучуваме“ во Струмица на 29.10.2016

Објавено на 30/10/2016 во Настани и новости

Шарениот камион во саботата ја посети Струмица каде по пристигањето го сопре сообраќајот во центарот на градот додека активистите на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ испуштија летоци од покривите на околните згради и разговараа со струмичани за проблемите со кои се соочуваат делејќи им бесплатен примерок од граѓанскиот весник „Ние одлучуваме“.Прочитај повеќе ...(ВИДЕО) „Ние одлучуваме!“ во Гевгелија на 29.10.2016.

Објавено на 30/10/2016 во Настани и новости

Гевгеличани со голем интерес го проследија перформансот на активистите од граѓанската акција „Ние одлучувме!“ и се придружија на пораките.

Активистите им поделија бесплатни примероци од весникот „Ние одлучуваме“ на присутните, а тие, пак, сами им пристапуваа започнувајќи разговор со активистите за нивните секојдневни проблеми.… Прочитај повеќе ...Караванот „Ние одлучуваме!” во Градскиот парк-Скопje

Објавено на 30/10/2016 во Настани и новости

Денеска караванот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!” го посети Градскиот парк во Скопje. Нешто малку после 13 часот, групата активисти пристигнаа со нивниот камион пред фонтаната во паркот и започнаа со своjoт перформанс, коj имаше за цел да ги охрабри граѓаните да го искористат своето право на глас на престојните избори.

Активистите преку мегафони испраќаа пораки до граѓаните кои шетаа … Прочитај повеќе ...