Категорија: Настани и новости


Шампиони според бројот на мртвородени бебиња, „отепани“ според бројот на педијатри

Објавено на 09/11/2016 во Настани и новости

Кога е во прашање здравствената нега што ја добиваат нашите деца, тогаш дефинитивно системот е пропаднат на сите нивоа. Прв предизвик со кој се соочува секое новороденче е да излезе живо и здраво од родилиштето. Де ка тоа не е така лесно, зборуваат и алармантните бројки, кои покажу ваат дека секоја година сè повеќе расте стапката на доенечка смрт. Во … Прочитај повеќе ...РЕКАЦИЈА за отстапувањата на ДИК од Изборниот законик

Објавено на 09/11/2016 во Настани и новости

На 10 ноември 2016 година (четврток), со почеток во 12 часот, во ГЕМ клубот во Скопје, ќе се одржи прес-конференција на која тимот што работи на бесплатната СОС линија 0800 88 888 за пријава на изборни нерегуларности во рамки на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“, ќе реагира и ќе ѝ укаже на јавноста за праксата на Државната изборна комисија во врска … Прочитај повеќе ...Промашеното јавно здравство му се погоди на приватното

Објавено на 08/11/2016 во Настани и новости

Цел месец ми отекуваа нозете, рацете, лицето, но на лекарите во болниците тоа не им се виде алармантно и ме препраќаа од еден на друг, за на крајот да завршам на Клиниката за кардиологија во бессознание, од каде што по само еден ден ме вратија дома неподвижна, раскажува една 54-годишна скопјанка.… Прочитај повеќе ...Граѓани пријавете ги нерегуларностите кои ќе ги забележите при увидот во избирачкиот список на 0800 88 888

Објавено на 08/11/2016 во Настани и новости

Ги известуваме граѓаните дека согласно Роковникот на Државната изборна комисија, од 28 октомври до 11 ноември, избирачкиот список е ставен на јавен увид. Јавниот увид во избирачкиот список ќе може да се изврши во подрачните одделенија на Државната изборна комисија, како и преку интернет страната на Државната изборна комисија (https://izbirackispisok.gov.mk/).

Ги охрабруваме сите граѓани да извршат проверка на податоците во … Прочитај повеќе ...(ВИДЕО) Караванот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ во Струга

Објавено на 07/11/2016 во Настани и новости

Денеска караванот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ ја посети Струга со цел да ги охрабри стружани да ја преземат одговорноста во свои раце, да излезат на претстојните избори и да го реализираат своето право на глас.

Во 12.30 часот, жолтиот брендиран камион на граѓанската акција помина низ старата струшка чаршија привлекувајќи го вниманието на затекнатите граѓани и застана на чаршискиот … Прочитај повеќе ...Само Бах им дојде напомош на тетовци!

Објавено на 07/11/2016 во Настани и новости

Опкружени со отпадоци, минатиот месец уметниците и публиката носеа маски и уживаа во изведбата на свитата „Воздух“ на Бах, во знак на протест против собирот на отпадокот во влезот на Тетово. Во амбиентот околу нив, во дивата депонија, нормално дека не уживаа. Необичниот настап со две виолончела на депонијата имаше хуманитарен аспект и испраќаше јасен апел – да се отстрани … Прочитај повеќе ...(ВИДЕО) Караванот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ во Тетово и во Куманово

Објавено на 05/11/2016 во Настани и новости

Караванот на граѓанската акција „НИЕ ОДЛУЧУВАМЕ!“/„NE VENDOSIM!” на 5 ноември 2016 година (сабота), одржа перформанси во Тетово и во Куманово.

Перформансот во Тетово се одржа пред Домот на културата со почеток во 14 часот, а го проследија сите затекнати граѓани, кои покажаа интерес за пораките што ги испраќаа до нив граѓанските активисти преку весници, флаери и мегафон.… Прочитај повеќе ...Тешкиот пат до правдата

Објавено на 05/11/2016 во Настани и новости

Бројни опструкции од судовите и од Советот на јавни обвинители, аболиции и сеење страв со Уставен суд, политички хајки против обвинителите, но и бројни технички проблеми е она што ја одбележа работата на СЈО во првата година од неговото формирање. Речиси цела година во јавноста се отвора прашањето, дали е потребно да се формира специјален суд, односно специјално судско одделение … Прочитај повеќе ...(ВИДЕО) Караванот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ во Битола

Објавено на 03/11/2016 во Настани и новости

Граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ вчера одржа перформанс во центарот на Битола.

Настанот започна со движењето на камионот низ најфреквентните места во градот, а потоа продолжи во центарот на Битола каде дневно минуваат неколку стотици граѓани. Во настанот беше вклучен и брендираниот камион од кој беа емитувани аудио пораки за слободно гласање, а перформансот беше засилен со банери, знамиња и звучни … Прочитај повеќе ...Весникот „Ние одлучуваме“ поделен меѓу работниците во Гевгелија

Објавено на 03/11/2016 во Настани и новости

Најголемиот број од работничката класа во Гевгелија е незадоволна од животот и напредокот во сегашноста и во изминатото десетлетие. Незадоволни од примањата, куповната моќ со платата, можноста да им ги овозможат секојдневните потреби на децата, дури и нивното животно и деловно осамостојување.

– „Не ми треба весник за да знам дека не ми е подобро. Синот не ми е вработен, … Прочитај повеќе ...