Категорија: Настани и новости


(ГАЛЕРИЈА) Фотографии од „Ние одлучуваме!“ низ цела Македонија

Објавено на 20/11/2016 во Настани и новости
Повеќе фотографии од сите перформанси на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ можете да најдете на следниот линк: https://www.flickr.com/photos/fosim/collections/72157672150288554/ Фотографиите се слободни за преземање под услов да се наведе изворот според Creative Commons лиценца CC-BY.


Нечисти игри со загадувачот „Југохром“

Објавено на 19/11/2016 во Настани и новости

По силниот притисок на јавноста и на невладините активисти, комбинатот за феролегури „Југохром“, сместен во тетовското село Јегуновце, ги исклучи печките. Комбинатот не успеа до 30 октомври да го испочитува последниот рок даден од Владата за да го пушти во употреба системот за отпрашување на воздухот, што беше  неопходен услов за имплементацијата на т.н. „А – Интегрирана еколошка дозвола“.… Прочитај повеќе ...U tërhoqën edhe uji edhe kamerat, mbetën balta dhe hidhërimi në shpirtrat

Објавено на 18/11/2016 во Настани и новости

Prurje të mëdha të baltës, gurë të grumbulluar, grumbuj mbeturinash, shtëpi me gjurmë të qarta të ujit nëpër fasada, erë e rëndë e lagështisë dhe ara me gropa të mëdha me ujë, është gjendja në më shumë fshatra të Shkupit, tre muaj pas vërshimit katastrofal të 5 gushtit, në të cilën e humbën jetën 22 qytetarë, kurse një vajzë 16 … Прочитај повеќе ...Се повлекоа и водата и камерите, останаа калта и горчината во душите

Објавено на 18/11/2016 во Настани и новости

Огромни наноси од кал, натрупани камења, купишта шут, куќи со јасни траги од вода по фасадите, тежок мирис на влага и ниви со огромни локви од вода, е состојбата во повеќе скопски села, три месеци по катастрофалната поплава од 5 август, во која животот го загубија 22 граѓани, а едно 16-месечно девојче сè уште се води како исчезнато.… Прочитај повеќе ...Ќе се вработиш ако така каже партијата

Објавено на 17/11/2016 во Настани и новости

Во Македонија се случува своевиден парадокс – иако бројот на невработените е огромен, процентуално, најголем во регионот и во Европа, бројот на тие што бараат работа – се намалува!? Голем дел не се пријавуваат во Агенцијата за вработување и дозволуваат да бидат „избришани“, зашто воопшто не веруваат дека на тој начин ќе дојдат до вработување. Други, пак, кренале раце од … Прочитај повеќе ...Никој не знае како си гласал, ако бара да знае може да оди в затвор!

Објавено на 15/11/2016 во Настани и новости

Во Македонија кружи бауч дека партиите, особено тие на власт, лесно може да дознаат кој за кого гласал и тоа да го употребат против гласачот – за да го стават во немилост, да му го загорчат животот, да остане без работното место, без унапредување, без субвенции…… Прочитај повеќе ...Еднодецениското образовно лудило ги навлече учениците на „дијазепам“

Објавено на 13/11/2016 во Настани и новости

„Знаењето е сила, знаењето е моќ“, девизата на актуелната власт во еднодецениската реформска политика во образованието, во буквална смисла се покажа единствено само како демонстрација на сила и на моќ. Ја погази автономијата на универзитетот, удри по студентите, апсеше по библиотеки во глувa доба на ноќта, „навлече“ основци на седативи со стресот поради екстерното тестирање, наставниците ги клекна на колена, … Прочитај повеќе ...МРТ неутрално пренесува ставови без дополнителен новинарски ангажман

Објавено на 11/11/2016 во Настани и новости

НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма за набљудување и анализа на медиумите во периодот октомври 2016 – февруари 2017 година, ќе спроведува мониторинг на информативната програма на јавниот радиодифузен сервис. „МРТ во функција на граѓаните“ е проект кој има за цел да утврди дали и до кој степен Македонската радиотелевизија, во рамките на информативната програма на првиот програмски канал … Прочитај повеќе ...Власта ги чести пензионерите со парите на нивните внуци

Објавено на 11/11/2016 во Настани и новости

Сè повеќе експерти и институции, домашни и странски, укажуваат дека Пензискиот фонд на Македонија (ПИОМ) ќе крахира ако продолжи да функционира на сегашниот начин. Актуелната власт со години ѝ се додворува на бројната категорија пензионери, обезбедувајќи им привилегии, погодности и покачувања на пензиите, поголеми и од законските обврски и од можностите. Од друга страна, ги намалува придонесите за да го … Прочитај повеќе ...ДИК незаконски ги препраќа до МВР граѓаните кои пријавуваат непостоечки гласачи

Објавено на 10/11/2016 во Настани и новости

 

Граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ отвори бесплатна СОС линија на која граѓаните се охрабрени да се јават и да ги пријават предизборните нерегуларности, притисоци врз нивното избирачко право во форма на агитации, заплашување  и слично како од страна на политичките партии во Македонија, така и од работодавачите во јавната администрација и од приватниот сектор.… Прочитај повеќе ...