Категорија: Настани и новости


Бесплатната СОС линија ќе работи и на денот на прегласувањето

Објавено на 22/12/2016 во Настани и новости

Бесплатната СОС линија 0800 88 888 за пријавување изборни нерегуларности која функционира во рамки на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“, на денот на прегласувањето во недела, 25 декември 2016 година, ќе работи од 7 до 20 часот. Ги охрабруваме граѓаните да се јавуваат и да ги пријавуваат изборните нерегуларности и повреди на гласачкото право.… Прочитај повеќе ...Пријави од граѓани кои имаат проблеми со неосновано бришење од избирачкиот список

Објавено на 11/12/2016 во Настани и новости

Правниот тим кој работи на бесплатната СОС линија за пријавување изборни нерегуларности во рамки на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“, денес на денот на гласањето ќе работи до 20 часот. Граѓаните во текот на денешниот ден се охрабруваат да се јавуваат и да ги пријавуваат изборните нерегуларности и повреди на гласачкото право.

На бесплатната СОС линија 0800 88 888, денес до … Прочитај повеќе ...Мониторинг на МРТ1, Извештај број 5: Неутрален тон, но селективен и небалансиран новинарски пристап

Објавено на 09/12/2016 во Настани и новости


Граѓаните немаат доверба во институциите кои треба да обезбедат услови за фер и демократски избори

Објавено на 06/12/2016 во Настани и новости

На 6 декември 2016 година (вторник), со почеток во 12 часот, во ГЕМ клубот во Скопје, се одржа прес-конференција на која правниот тим што работи на бесплатната СОС линија 0800 88 888 за пријава на изборни нерегуларности во рамки на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“, ја информираше јавноста во врска со евидентираните случаи поврзани со изборните нерегуларности и притисоците. На прес-конференцијата … Прочитај повеќе ...Прес-конференција: Информирање на јавноста за изборни нерегуларности во текот на партиската кампања

Објавено на 05/12/2016 во Настани и новости

 

На 6 декември 2016 година (вторник), со почеток во 12 часот, во ГЕМ клубот во Скопје, ќе се одржи прес-конференција на која правниот тим што работи на бесплатната СОС линија 0800 88 888 за пријава на изборни нерегуларности во рамки на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“, ќе ја информира јавноста во врска со евидентираните случаи поврзани со изборните нерегуларности и … Прочитај повеќе ...Мониторинг на МРТ1 (Дневник 2), Извештај број 4: Неутрален тон, но селективен новинарски пристап

Објавено на 01/12/2016 во Настани и новости

 

Во периодот 21 – 24 ноември, Дневникот 2 на МРТ1 главно беше посветен на кампањата за предвремените парламентарни избори која започна на 21 ноември, а потоа следуваа и другите општествено-политички теми од земјава.

Според Изборниот законик, додека трае предизборната кампања, МРТ како јавен радиодифузен сервис има обврска во информативните емисии, 30 отсто од времето да им отстапи на дневните … Прочитај повеќе ...Одработувањето на „Денот на дрвото“ не смее да биде на 10 декември, пред денот на гласањето на парламентарните избори

Објавено на 30/11/2016 во Настани и новости

Граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ ја информира јавноста дека се добиени информации од вработени во државната администрација за одработувањето на денешниот ‘Ден на дрвото’, што најверoјатно ќе се случи во сабота, на 10 декември 2016 година, еден ден пред закажаните парламентарни избори.

Сметаме дека одлуката оваа акција ‘Ден на дрвото’ да биде спроведена на денешен датум, во тек на изборната кампања, … Прочитај повеќе ...Мониторинг на МРТ1, извештај број 3: Дебатна емисија Акцент

Објавено на 25/11/2016 во Настани и новости

Третиот извештај од мониторингот на информативната програма на првиот програмски канал на македонски јазик – МРТ1 на јавниот радиодифузен сервис ги содржи наодите од анализата на едночасовната дебатна емисија Акцент, која се емитува секој четврток во вечерните термини на првиот телевизиски канал на МРТ. Во анализата се вклучени пет изданија на Акцент, емитувани на 20 и 27 октомври и на … Прочитај повеќе ...Мониторинг на МРТ1: Политички коректно без дополнителен новинарски ангажман

Објавено на 21/11/2016 во Настани и новости

 

Во периодот 31 октомври – 11 ноември 2016, во централно информативната емисија Дневник 2 на првиот телевизиски канал на Македонската радиотелевизија (МРТ), доминираа: политичките настани и изборите; Специјалното јавно обвинителство (СЈО); сослушувањата на поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК), Сашо Мијалков, во Кривичниот суд и во СЈО, тужбата на судијата Иван Џолев против претседателот на … Прочитај повеќе ...(ВИДЕО) Караванот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ во Охрид 20.11.2016

Објавено на 20/11/2016 во Настани и новости

Караванот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ го посети Охрид, каде се одржа перформанс и беше поделен третиот број на бесплатниот граѓански весник.… Прочитај повеќе ...